Tune Talk Tone Excell

Tune Talk Tone Excell

Pengalaman Berbicara , hidup dengan Mat Indon Siri 2Kisah bersambung.. kali ini aku akan fokuskan tentang ekonomi mereka dan kemana rakan-rakan mereka yang lain berhijrah:

  • Selain Malaysia yang menjadi tumpuan, rakan mereka yang lain juga bekerja sebagai buruh di Singapura, Jepun, Arab saudi, Myamar dan juga Korea!

  • Kadar tukaran wang asing adalah faktor utama mereka berhijrah, nasi disana juga nilainya sama dengan disini, namun apabila berada di malaysia, dan gaji didalam matawang ringgit, apabila duit disalurkan kesana, nilainya naik dengan tinggi. Ada faham dengan kenyataan ini? :P

  • Fakta ini paling2 menarik.. Umum mengetahui perbezaan taraf hidup yang amat ketara di Indonesia, apabila ditanya siapa yang menguasai ekonomi disana- mereka berkata, ORANG CINA! wah.. ini fakta baru aku dapat- dan mereka juga bertanya kepada aku kenapa cina di malaysia ada yang miskin, sedangkan disana, tiada lansung cina yang berjalan kaki dan bermotosikal!

  • Ditanya tentang wanita malaysia- cantik katanya. pabila ditanya mau kawin? ahh, indonesia sane ramai lagi bujang, lagipun klau dipikat org snie, maunya marah penduduk disini- kata mat indon tersebut. aku tanya lagi, yang puak2 lombok wat balik minah malaysia tu apa cerita? diorg cakap ada yang pkai ilmu guna2. owh... hati2 kawan
haha kisah siri 2 tamat disini. bersambug dalam siri seterusnya, c ya! :)