Tune Talk Tone Excell

Tune Talk Tone Excell

Daulat Tuanku!! Daulat Tengku Muhamaad Faris Petra!!

Biar yang layak bercerita : Sinar Harian - 10 May 2010


Kakak dakwa Tengku Anis kawal Sultan

SHAH ALAM - Dua kakanda Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Yahya Petra mendakwa Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid dan kekanda mereka, Tengku Merjan Yahya Petra yang mengawal ketat baginda di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Tengku Rozan dan Tengku Salwani Yahya Petra turut menafikan dakwaan keluarga diraja dihalang daripada menziarahi Sultan Kelantan yang sedang dirawat di HUSM dan bertindak kasar kepada kaum keluarga terdekat baginda yang memohon kebenaran secara baik untuk melihat baginda.

:Tengku Salwani pula berkata, apa yang berlaku pada 4 Mei lalu adalah Raja Perempuan Kelantan dan Tengku Merjan berada di luar wad selama kira-kira sejam kerana Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra berada dalam wad baginda ketika itu.

Beliau berkata, polis hanya menjalankan tugas seperti diarahkan oleh Tengku Muhammad Faris yang hanya membenarkan individu melawat baginda kerana tidak mahu berlaku sebarang kekecohan yang akhirnya akan menjejaskan kesihatan baginda.

“Apa yang berlaku pada 4 Mei 2010, Raja Perempuan dan Tengku Merjan berada di luar Wad Diraja HUSM kerana pada masa itu Pemangku Raja berada di dalam wad. Polis menerima arahan supaya tidak membenarkan sesiapa masuk ke wad tuanku. Semasa titah arahan diberikan, Tengku Anis sudah pulang ke Istana Mahkota untuk tujuan yang beliau sahaja yang tahu,” katanya pada sidang media di Rumah Kelantan, Kuala Lumpur, semalam.

Tengku Rozan berkata, beliau dan Tengku Salwani dilarang Raja Perempuan daripada menziarahi Sultan ketika baginda dirawat selama sembilan bulan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura sebelum ini.

"Pelawat lain, termasuk pakar perubatan dan pakar agama dari Malaysia turut dilarang daripada menemui baginda. Hanya mereka yang menyokong Raja Perempuan dibenarkan melawat baginda.

“Kenyataan keluarga diraja disekat untuk bertemu baginda itu tidak benar, Sebaliknya mereka berdua yang bertindak menyekat orang lain daripada melawat tuanku Sultan,” katanya.

Tengku Rozan menyeru semua pihak memberi kepercayaan kepada Tengku Muhammad Faris Petra melaksanakan tanggungjawab baginda.

“Apa yang dilakukan baginda adalah apa yang terbaik untuk keluarga diraja Kelantan,” katanya.

Beliau turut bersetuju dengan pendirian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar kemelut istana Kelantan diselesaikan secara kekeluargaan tanpa membuka pekung di dada seperti dibuat sesetengah pihak.

Tengku Rozan turut menyangkal kenyataan bahawa Tengku Abdul Aziz Tengku Mohd Hamzah adalah bapa saudara kepada Sultan sebaliknya beliau adalah bapa saudara kepada Raja Perempuan yang berkahwin dengan kekanda mereka, Tengku Merjan.

P/s : Perkara ini sudah menjadi buah mulut kebanyakan rakyat kelantan, dan hari ini, kenyataan akhbar ini menerangkan lagi situasi sebenar kemelut istana Kelantan.
Tetima kasih Tengku Rozan dan Tengku Salwani!!